Tänkte baka en citronpaj åt tjejerna på jobbet, men så blev det fiskgratäng med citronsås istället för fiskburgare och då rök citronerna direkt.
Nu vill jag ju inte att de ska känna sig blåsta på fredagsfikan imorgon och därför bakar jag bullar fyllda med smarrig vaniljkräm istället. Receptet kommer i morgon, ("såna vill jag att du ska baka mer!", sa ett av barnen i huset vid provsmakningen).
Viktigt att hålla humöret uppe med lite fredagsgott och njuta av att helgen närmar sig redan tidigt under dagen!
Fiskgratängen får en fin syra av citronen och ikväll skiter jag i att barnen bara skrapar mos med sås för då blir det desto mer torsk åt mig!
 
 
Fiskgratängen är hyffsat enkel och går så här:
 
1 pkt                     torskfilé, 600 g                    

Potatismos:

                        8-10 st                     potatisar, medelstora                     
                        2 msk                     smör                    
                        2 st                     äggulor                    
                        0,5-1 tsk                     salt                    
                        1 krm                     vitpeppar                    

Sås:

                        1 msk                     smör                    
                        2 msk                     vetemjöl                    
                        2 dl                                             vatten                    
                        2 tsk                     fisk- & vinfond, Knorr koncentrerad                    
                        0,5 st                     fiskbuljongtärning                    
                        1 dl                     grädde                    
                        0,5 st                     citronskal                    
                        0,5 st                     citronsaft, pressad, ca 3 msk                    
                        2 dl                     persilja, finhackad                     

 

 

                    Tillagning                

1. Tina fisken och lägg den i mitten av en ugnssäker form. 2. Skala och koka potatisen mjuk. Pressa den i en potatispress och blanda med smör, äggulor, salt och peppar. Lägg moset i en sprits eller fördela det istället med en sked runtom fisken. 3. Sätt ugnen på 200°. Smält smör i en kastrull. Rör ner vetemjöl och häll på vatten, fond och buljongtärning. Låt koka ca 1 min och tillsätt matlagningsgrädde, rivet citronskal och citronsaft. Koka upp och blanda ner persilja. 4. Häll såsen över fisken och gratinera mitt i ugnen ca 25 min.

Kommentera

Publiceras ej