De är inte särskilt moderna, inget fancy recept eller nydanande ingredienser. De blev inte ens särskilt snygga, men de är nybakade, lätt ljumma kardemummabullar, doppade i smör och strösocker och känslan av att servera barnen dem, när de en efter en droppar in efter skolan, slår det mesta.
 
- Oh det luktar nybakat! utbrister sonen när han ramlar in genom dörren och glatt meddelar att provet om universum gick bra. Bara månlandningen 1969 som han flyttade ända tillbaka till 1956, men det kvittar för här vankas det bullar!
Vad ÄR det som gör oss så tokiga i nybakat, som får barn att jubla och vuxna att tindra med ögonen och känna sig som världens absolut i särklass, ALLA kategorier bästa föräldrarna! Det är som om alla varma moderskänslor komprimeras och stoppas i ett litet knyte av kärlek och förnöjsamhet, i en liten bulle bakas allt in. Kanske vill vi göra oss oumbärliga, visa vår affektion, bidra till en bra barndom eller till och med minnas vår egen. Kökets alla dofter, stekens blanka knapriga yta i ugnen, inbäddad med äpplen och katrinplommon. Det trygga ljudet av en förälder som i oändlighet vispar äggvita för hand eller den härliga lördagmorgonen som ibland startade med att pappa kickade igång med en kaffegök till elvakaffet!
Värme, mat, gemenskap, trygghet, allt fanns och finns i den där lilla bullen klädd med smör och socker.
 
Jag skulle vilja påstå att de flesta föräldrar njuter stort av att se sina barn äta och därmed också växa och må bra. Ingenting oroar så mycket som barn som inte äter och vi viker oss dubbla för att få i ungarna näringsriktig mat.
Själv har jag nyligen förhandlat med äldsta dottern, som kom fram till att det är bättre att ta 40 kronor till en sallad hos Ica än 20 spänn på chips eller choklad. Visst, det blev en rejäl "löneökning", men hon kläckte en så strålande idé och det har jag svårt att säga nej till.
 
Ljumma bullar i smör och socker, (12 st).
 
20 g jäst
1,5 dl socker
50 g smör
En nypa salt
2,5 dl mjölk
1,5 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
Mjöl i lagom mängd, tog på måfå tills degen var lätt att bearbeta och bara lite klibbig.
 
Blanda, jäs, baka ut , jäs igen och pensla med ägg. Grädda i ca 15 min i 175 grader
Doppa i smält smör och sist i strösocker precis innan de serveras lätt avsvalnade.
 
Bröd, bullar, baka, kalljästa,