Många drömmar finns om mat. Äta, laga, odla eller vad som helst med mat och jag tror att det många vill åt är det kreativa nöjet med att tillaga en måltid som verkligen får smaklökarna att falla för dig. Att odla är det basala nedärvda behovet för att klara sin försörjning som idag omvandlats till att odla eget som en hobby. Mest för att slipa all skit och dödande gifter som används för att maximera skördarna. Om våra bisamhällen i världen dör av den tjocka giftgeggan, bör vi då livnära våra kroppar på det? Nä, tror inte det! Odla och på köpet får du en avstressande miljö i din mentala verkstad.
Alla kan odla, gammal som ung, geni såväl som mer eller mindre begåvad. Ingen Einstein behövs och inga besserwissrar heller. Plocka fram en stor lerkruka med bra jord, stoppa ner några inhandlade ekobasilikor på Konsum och du har fin skörd minst halva sommaren. Balkong, radhusträdgård, fönsterkarm, kolonilott, köksträdgård á la mormor. Alla kan som vill och uppskattar att veta vad man föder sig av.
 
 
 
Köpte idag en majskyckling från Bjärefågel, en angenäm upplevelse redan vid öppnandet av förpackningen.
Jag brukar drabbas av ett lätt illamående när ett vanligt
paket kycklingfilé öppnas och den unkna doften lägger sig i köket.
Inplastat dött kött. Idag doftade det gott, en fräch doft av
en visserligen död fågel, men ändå.
Det finns dofter av död på en skala.....och nu har jag hittat min fågel!
 
Ikväll provar vi Pulled chicken, en variant av pulled pork
och väl så god. 
 
Ta en kyckling, gärna en som inte doftar alltför dött. Stoppa den i en gjutjärnsgryta och lägg två delade lökar samt två äpplen runt omkring. Blanda en egen lättgjord barbecuesås innehållandes hälften så mycket socker som den köpta, ungefär så här. Du måste smaka dig fram till vad du gillar.
 
1 paket krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 stor vitlöksklyfta
1/2 msk strösocker
salt och peppar, paprikapulver
1-2 msk chipotle paste
 
Blanda väl och slå över kycklingen
 
In i ugnen med folie över grytan eller formen. 175 grader i ca två timmar. Gulla lite med fågeln emellanåt och slå på en skvätt vatten om det ser torrt ut. När köttet lätt faller av benen är det klart för dissikering och avklädning av skinn. Köttet serveras som det är, lite delat med en gaffel, tillsammans med t.ex. en vitlökssås på gräddfil, inbäddat i ett tortillabröd.
Vi äter en stor sallad och kokta majskolvar till detta underverk.
 
 
kyckling, bjäre, pulled chicken,

Kommentera

Publiceras ej