Tänker att bakning blir svårt nu när vetemjöl går bort, liksom råg och graham, såväl som alla andra specialsorter av mjöl. Hur tusan löser vi det tänkte jag och började leta alternativ. Det visade sig att det fanns en hel djungel av ersättare för vanligt mjöl. Bovete, majsmjöl, mandelmjöl etc. Men så dök det upp en fiffig idé om att blanda sitt eget mjöl. Ett mjöl att ha till allt. Inget klydd.
Blandningen passar till paj, kakor, pannkakor, redningar och bröd. Ett enkelt fenomen av många goda saker som alla har ett gemensamt, att hålla glutenintolleranten glad och mätt.
Vad jag däremot anser konstigt är att så många  utvecklar denna känslighet för mjöl, ett livsmedel som vi använt oss av sedan långt tillbaka i tiden. Redan i Egypten ville Faraonerna ha med sig vetekornet in i döden. I stora urnor har man hittat vetekorn som efter 4000 år  fortfarande har en förmåga att gro. DET kallar jag livskraft! Att vi nu plötsligt inte längre kan äta mat baserat på vete är ett mysterium. Intressant är att precis som i fall av diabetes, är länder som Finland och Sverige överrepresenterade vad gäller glutenintolerans. Det sägs även att personer som har problem med gluten lättare utvecklar diabetes och tvärtom. Forskarna sliter sitt hår för att knäcka koden.
 
Ja, det där mjölet! Visst får man snoka runt på hyllorna i affären, men med allt hemma, blandat och klart, är det bara att dra igång i köket. Finns även bra lösningar av färdiga blandningar och jag ska faktiskt kolla vilket som blir billigast. Återkommer med det.
 
 Ger 1 liter
  • 3 dl majsmjöl 
  • 4 dl havremjöl (rent för glutenfritt)
  • 2 dl rismjöl 
  • 1 dl potatismjöl                                                                              

Så här gör du

  1. Blanda ihop alla ingredienser. 
  2. Förvara mjölmixen i en tättslutande burk.
  3. Använd mjölmixen till bröd, bullar och kakor.

Kommentera

Publiceras ej