Så här i Jultider blir inte stålarna direkt gamla i plånboken och vi unnar oss som om vi inte skulle överleva Nyår. Härligt och frigörande att kunna planera för allt mysigt som komma skall, men också för oss alla väldigt mycket utgifter åt precis alla håll. Maten är inte gratis, inte glöggen eller blommorna, inte granen om man inte tjuvsågar en och definitivt inte gratis att skicka julkort. 
Idag blev jag nyfiken på hur de olika matkedjorna prissätter sina varor. Jag ville veta om Konsum verkligen är så sjukt dyra som det ibland känns. Enligt dagspressen smygsänker Coop priserna när PRO gör sin årliga priskoll. HUR fult är inte det! Lura gammalt folk!
 
Så, med papper o penna gav jag mig ut och smög bland hyllorna på Willys, Ica, Konsum samt Netto. Jag valde ut varor man ofta köper och som de flesta av oss konsumerar. Varorna skulle vara av samma märke så långt som möjligt och av liknande förpackningsstorlek. 
Detta kollade jag;
 
1Kg Apelsiner, 1kg svenska äpplen, 1kg ekobananer, 700g avokado i nät, 500 g eko kaffe, 1 kg eko ketchup, 2kg eko vetemjöl, 2kg strösocker, 500g smör, 1kg Arla prästost, 1kg svensk nötfärs, 1kg färsk svensk kycklingfillé, eko olivolja 500ml, Softlan mjuk1medel, 2kg ekopotatis, 1 kg Uncle Bens ris, 5oo g eko pasta, 1 kg Rasker bröd, samt Serla toapapper 6-pack.  
 
En hyfsat basic shoppinglista utan konstigheter. Men det visade sig att det skiljer ca 25% mellan den billigaste och dyraste. 25% på ett års matkassa är mycket pengar, kanske runt 12-15000 för vår familj av fem hungriga.
 
Så här föll  resultatet ut;
 
1. Netto 651 kr
2. Willys 671 kr
3. Ica 765 kr
4. Konsum/Coop 810 kr
 
Största prisskillnaden fanns på avokado, kycklingfillé, ost och potatis.
 
Sedan väljer man ju själv var det känns trevligt att handla, hur sortimentet är uppbyggt och att man vill slippa köra bil hur långt som helst. Allt är inte bara pengar, men för en dryg tusenlapp i månaden kan man ha mycket mer kul än att placera den i matkedjans resultaträkning.