Varje år, samma problem. Lussebullar som dag två är så stendöda att man kan slå ihjäl nått irriterande element i omgivningen med dem. Om möjligt kan man tvångsäta allihop medan de är hyffsat goda och nybakade från ugnen.
I år besannades min ångest över lussebaket. Vi är många med samma problem, samma hårda degar och torra trista bullar dag två. Jag är inte ensam! Det finns dessutom hjälp att få!
Någon vänlig själ i Icas mattidning har provbakat sig fram till bästa bullarna ever. Knepet visar sig dessutom vara lätt att lösa. Mindre mjöl samt rumstempererat smör och mjölk.
Smält smör drar nämligen till sig mjöl och det går åt onödigt mycket till degen för att få rätt koncistens.
Jag provade och sedär! Idag njuter vi av bästa lussebullarna någonsin.
Eftersom russinen jämt trillar av tog jag helt enkelt bort dem redan från början då de egentligen inte tillför nått positivt till bullen.
 
Deg till ca 20 bullar
25g jäst
2pkt saffran
100g rumsvarmt smör
11/2 dl socker
1tsk salt
5dl mjölk
ca 11-12 dl vetemjöl och degen ska helst vara lite kladdig när den arbetats klart i 15 minuter.
 
Jäs 30 minuter och baka sedan ut bullar som du vill. Pensla med ägg och in i ugnen på 175 grader tills huset börjar dofta nybakat
 
lussebullar,

1 kommentarer

Lena O

04 Dec 2013 16:11

Hallå Stina! Jag brukar baka med kesella i degen, det är stor skillnad. Prova!
/Lena O

Kommentera

Publiceras ej