Inte köpa just nu - sallad, gurka, tomater och  paprika, färska jordgubbar
 
Köpa just nu -  morötter, kål, palsternacka, lök, kålrot, blomkål, avokado, brysselkål, rödbetor, grönkål
 
Inga sommargrönsaker/frukt på vintern, en ganska enkel regel. De smakar vatten, transporteras långt och kostar miljömässigt jättemycket att producera i stora eldrivna och konstbevattnade drivhus på vintern. Dessutom är kilopriset högt nu till en usel kvalitet.
Att äta säsongsanpassat är både smart och ett bra miljöval
 
Våra svenska rotfrukter är fina nu. Fantastiska smaksättare i allt och har ofta odlats nära i svensk jord. Man kan variera dem oändligt och det måste inte finnas en tomatskiva på mackan om tomaterna mest ger oss vatten. Prova en skiva avokado istället. De börjar bli fina nu mellan oktober-mars. Avokado är dessutom väldigt sällan besprutade eftersom de i sig själv med sitt hårda skal är tåliga mot skadeangrepp.
Att avokado betyder "testikel" kan väl mest anses som en pikant liten detalj!
 
Här kommer tips om en god pastasås på rotfrukter
 
Tärna
1 gul lök
1 morot
1/2 bit kålrot
1 palsternacka
2 dl tärnat rökt sidfläsk
Fräs sakta i olivolja
Smaksätt med vitt vin, lite sherry, buljong, timjan, salt, peppar, kummin och chili
Slå i passerade tomater och koka samman till vad du anser vara en bra konsistens. Jag vill ha lite tuggmotstånd i grönsakerna.
Servera till kokt spaghetti eller annan pasta. Slopa fläsket och du har en toppenbra vegetarisk sås.
 

Kommentera

Publiceras ej