
Måste erkänna! Jag föll för en teori om kolhydrater...om att de är av ondo för insulinproduktionen i kroppen och hur de driver sötsuget till oanade höjder. Jag var där ett tag och vände, i sockerträskets lustfyllda håla.
Kaka till kaffet varje dag, gärna en croissant till frukost, att unna sig på fredagen, lördagen, lite smaskiga rester på söndagen och så måndagen med ännu en bit rulltårta till kaffet från fredagens mysiga fikastund på jobbet. Ja och så rullar det på vecka in och vecka ut.
Men nu testar jag att under två veckor försöka krossa begäret efter fel frestelser och sätter kursen mot andra laster, för någon last måste jag ha! Så är det bara!
Under snart en vecka har jag uteslutit allt vitt bröd, pasta, potatis, ris, flingor, och kakor. Det känns helt okej, även om viljan måste segra över impulsen att ta av det nybakade brödet eller att äta Bolognese med vitkål istället för pasta. Men det går och ikväll firar jag med rödvin och mörk choklad. Nya laster tar över och det knapras nötter, frossas i olika pålägg och steks ägg till frukost.
Resultat efter veckan? Ja jag har i alla fall blivit av med känslan av en tyngande ballong i magen, bara det värt att slopa allt bröd! Lite märklig huvudvärk har dykt upp, men det kan ju vara tusen och åter tusen saker som orsakar den icke alltför angenäma känslan.
Ikväll kör vi stekt kyckling med risotto på svamp, broccoli, lök, god buljong och massor av ost. Jag äter kycklingen med samma grönsaker och ost, men utan riset. Ska bli smaskens!
Glykemiskt index (GI) är ett mått på olika livsmedels effekt på blodsockervärdet. GI-värdet för olika livsmedel ligger till grund för kostrekommendationer i vissa dieter. Det som i första hand påverkar GI-värdet är kolhydraterna i livsmedlet, både deras typ och mängd. Kolhydratrika livsmedel med högt GI-värde kallas i samband med GI-baserade dieter ofta för "snabba kolhydrater", medan de med lågt GI-värde kallas för "långsamma kolhydrater". [1]
(Wikipedia)
Kommentera