BAKAD POTATIS UTAN ONÖDIGT FOLIE

Sätt ugnen på 225°. Tvätta potatisen och stick i dem ett par gånger med en gaffel eller provsticka. Lägg dem på ugnsgallret och baka dem tills de blir mjuka, 45-60 min beroende på storlek. Skär ett kryss eller skåra potatisen och lägg i fyllning. Potatisen kan också bakas i mikrougn, 12-15 min.

 
EN KNÖL ATT ÄLSKA
 
I min familj älskar vi knölar! Ja potatis då alltså. Jordens goda päror och åkrarnas rikliga skördar som mättat oss i hundratals år. Detta tack vare Jonas Alströmer, som 1720 planterade potatis på sin gård i Alingsås, jordpäror, som han också kallade dem.
Jag tycker potatisen har fått ta mycket skit de senaste åren. Det anses jobbigt att den är lite jordig och säljs därför numera tvättad till ett såklart mycket dyrare kilopris. Men så är det tydligen jobbigt att skala den också och pasta kan man ju bara hälla rakt ner i vattnet. Man har ersatt dess betydelse i måltiden med sallad till maten då den anklagas för sin extrema kolhydratboost. Ja mycket skit har potatisen fått stå ut med.
 
Tänk ändå vilken oerhörd variation potatis kan bidra med. Potatismos, potatisgratäng, pommes, Hasselback, bakad, råstekt, kokt, potatissallad, klyftpotatis, friterad hel i olja, pressad och kallskivad på smörgåsen.
 
"Potatis är inte bara en av världens mest populära råvaror, utan också en av de nyttigaste. Potatis innehåller värdefulla vitaminer och fibrer. Äter du den med skalet på får du också i dig en ordentlig dos av nyttiga antioxidanter. Dessutom är den mättande.

Forskningsrön visar att potatis kan göra oss mindre stressade. Den innehåller ämnen som stimulerar hjärnsubstansen serotinin som gör oss nöjda och lugna. Vill du sova gott kan du alltså äta en bakad potatis innan du går och lägger dig."
 
Källa:svenskpotatis.se
 
Potatisens dag den 26 oktober vill påminna oss om vår gamle trogne vän som alltmer konkurreras ut av bulgur, pasta, matvete och ris, m.m. Den är viktig och den är en del av basen i mycket av vår matlagning.
potatis,

Kommentera

Publiceras ej