Igår var dagen D, det årliga julbordsfrosseriets afton. En gång om året drar vi iväg för att njuta av julmaten. Varje år på olika ställen och inte för nära inpå julen. Man behöver smälta maten i några veckor innan det är dags att åter bekanta sig med stora kvantiteter av denna mat.
Sverige må vara ett kulinariskt fattigt land, alternativt helt i brist på fantasi eftersom vi varje högtid plockar fram exakt samma mat och samma dryck, Hos oss kommer samma flaska med stärkande dryck fram ur skåpet till Jul, Påsk och Midsommar, ja medicinen alltså, som gör att man kan sätta i sig all fet mat. Men gårdagens Julbord hade fantasi och kockar som gillar sitt ämbete!
 
Igår bar det iväg till Bäckaskogs slott utanför Kristianstad. I mörkret såg det inte mycket ut för världen, men invändigt fladdrade historiska vingar av kungar, drottningar, spöknätter och knarrande korridorer. Redan i entrén sattes ribban högt med starkvinsglögg och hembakade pepparkakor så tunna och spröda att man kunde tro att de rullats ut genom en handdragen mangel. Timmar av kavlande och tålamod från ymnigt svettandes "pigor" i köket. Sedan fortsatte det så, med överraskande, god, vällagad och rent fantastiskt mat. Ska du någon gång satsa dina slantar på ett Julbord, ska du göra det här! Bättre finns inte att uppnå. Miljön, blommorna, granen, kristallkronorna stora som fan, tapeterna, takhöjden, kottar och mossa så fint arrangerade att inte ens Ernst hade kunnat maxa det!
 
Sedan har vi då maten! Oj oj vilken kvalitet. Nästan allt gick i viltköttets tecken. Långa bord av älginnanlår, hjortcarpaccio, rökt fasan och syltade kantareller. Vildsvinsrevben så möra att man nästan ville äta benen också, toppade med rödlökschutney och ännu en sked av den gräddindränkta långkålen. Extra plus för tallrikar i storlek större som ger känslan av både generositet och klass.
Ja herregud vad de satte smakerna! Här fanns det nu så populära fröknäckebrödet i brödkorgarna och idag ska här bakas! Godare finns inte! Recept kommer här 
 
  • ½ dl linfrön
  • ½ dl sesamfrön
  • ¼ dl pumpakärnor
  • ¾ dl solroskärnor
  • 2 dl majsmjöl
  • 1 krm salt
  • ½ dl olivolja
  • 2 ½ dl vatten
  • Flingsalt                                        Blanda allt torrt och slå på oljan samt varmt vatten och blanda väl. Bred ut på en smörpappersklädd plåt och grädda ca 1-11/2 timme i ugn på 150 grader. Om man vill kan man strö på lite flingsalt innan plåten går in i ugnen. Enkelt, gott och nyttigt om man inte lägger en stor skiva grönmögelost ovanpå!  
     
    Sedan har vi godis, candy, bonbon, slik, caramella, doce och konfekter. Jag bara måste göra liiite mer av  denna varan i jul sedan jag tryckt ner citron och nutellafudge, hemlagad wienernougat och minttryffel. Bara synd att man var så mätt när vi nådde målgång. 
    Ja, nu kan Julen komma när den vill, för nu hittade den rätta känslan sitt hem i både mage såväl som själ.
Julbord Bäckaskogs sklott,

Kommentera

Publiceras ej