Polenta är små pyttegryn som framställs av majskornets kärna. Likt majsmannagryn kan man säga. Jättegott till majssnittar, i soppor, till gröt, pannkakor eller pudding. Ikväll blir det krämig polenta med parmesan, ugnsrostade grönsaker och knaperstekt bacon. Bacon, vår svenska motsvarighet till pancetta,(lufttorkad och inte rökt),  mest för barnens skull, annars kan rätten lätt göras vegetarisk om man inte sätter i sig en massa fläsk.
                    Ingredienser till ca 4 persPolenta
     
                        2 st                     paprika                    
                        3 st                     rödlök                    
                        1 st                     zucchini                    
                        2 msk olivolja                    
                        1/2 tsk                     torkad timjan                    
                        1/2 tsk                     salt                    
                        1 krm                     svartpeppar nymald                    
                        30 g                     parmesan                    
                        1 kruka                     basilika                    
                        1 kruka                     persilja                    
                        3 msk                     citronjuice, nypressad                    
                        8 dl                     mjölk                    
                        1 st                     grönsaksbuljongtärning                    
                        2 dl                     polenta                    
                        1 tsk                     olivoja                    
 

                    Tillagning                

1. Sätt ugnen på 250°.

2. Skölj, kärna ur och klyfta paprikan.  Skala och klyfta löken. Skölj och skiva zucchinin.

3. Fördela paprika, lök, zucchini, olja, timjan, salt och peppar på en  plåt med bakplåtspapper. Sänk ugnsvärmen till 225° och rosta blandningen  mitt i ugnen 25 min.

4. Finriv parmesanosten. Plocka och grovstrimla persilja och basilika  (spara några basilikablad till garnering). Pressa citronjuicen.  

5. Börja med polentan när det återstår 10 min på grönsakerna: Koka upp  mjölk och buljongtärning. Tillsätt polentan och rör tills den tjocknar  och är krämig, ca 5 min.

6. Dra polentan från värmen. Tillsätt parmesanost, persilja, basilika och citronjuice.

7. Servera polentan med de rostade grönsa­kerna. Garnera med basilikablad och droppa över oljan. Tycker man att nån tesked socker höjer smaken så ha i det också.

Kommentera

Publiceras ej