Här har vi Jan Boris Möller i full färd med att lära ut ett och annat om matens och smakernas kemi. Han ville under sitt föredrag belysa de tre grundpelarna, sött, salt och surt i matlagningskonsten. Dessa tres Amigos som alltid måste vara i balans om det vi serverar ska bli till en angenäm upplevelse. Att smaka på maten innan man anser den klar kan väl närmast anses som obligatoriskt, men inte alla gör det.
"Vilket pucko som helst kan sabba en bra råvara!" blev kvällens ledord och vi fick lära oss att rädda en skuren bearnaise och att kyckling som är lite rosa är helt ofarligt att äta så länge den åtminstone är tillagad på ytan av köttet. Myterna kring mat är många och Jan Boris är bra på att spräcka dem.
 
Så mycket påverkar vår upplevelse av mat och dryck.
Först de viktiga Smakerna av sött, salt och surt, sedan Mängden mat vi intar som påverkar hur gott det är och hur hungriga vi är när vi startar. Erkänn att den där andra onödiga portionen aldrig hamnar i närheten av den första!. Arvet ger oss ett försprång att gilla mat som vi är vana vid och slutligen den Kunskap vi har kring råvaror och tillagning som avgör matens faktiska slutresultat = SMAK.
 
Så nästa gång ni gör mormors köttbullar. krydda dem rikligt med bl.a salt och socker, ät inte för många och snälla, låt bli att slösa ägg i smeten. Det finns massor av äggviteämnen i köttet som binder samman färsen ändå.
 

Kommentera

Publiceras ej