Så här har jag tillbringat många av mina lata dagar denna sommar. Värmen har närt min själ och solen har lyst lika starkt som gulan i ägget på min frukostsmörgås. Dag ut och dag in.

Mycket sommarmat har passerat och sommarens mest använda råvara blev helt otippat couscous. En ganska nyupptäckt kärlek för mig och resten av la Familia. Tänk på att fullkornscouscousen är betydligt fylligare i smaken och inte så geggig som den vanliga. Det är den förr så kletiga upplevelsen av couscous som hållit mig borta fån denna fina råvara, men nu finns det inga spärrar kvar!

Vad du lägger i din couscoussallad är upp till dig, men mycket olivolja, vitlök, mandel, persilja, citronskal, knaperstekt bacon och kyckling är inte svårt att älska.

Några hiss och diss i sommarens matsverige;

Buhres fisk i Kivik – överreklamerad och skitdyr sillamacka, liten, osaltad och med ett klent intryck från deras omtalade sillalucka på baksidan.

Brösarps gästis- Årets äggakaga delux. Ett måste en regnig sommardag när det inte blir roligare än att trycka i sig ett tjog ägg med stekt fläsk i knaprig skrud. Så gott!

1 rum & kök- Äntligen Eslöv! Mat med god ambition, närodlat och säsongsanpassat. Ett fynd trots den manliga karga inredningen i svart och vitt med tomma kalla väggar.

Potatismos med kärlek, smör och fullt av små späda sparris - 1 rum&kök- Eslöv

Café Annorlunda – Hembakat? Inte om man läser det finstilta på några av de små lapparna vid varje kaka. Jag inser att deras skafferi innehåller bra märkliga ting. Sockerkakan smaksatt med äppelmos är ett skämt. Dessutom krymper mängden mandelmassa i bullarna för varje år.

Ett annat skämt i sommar var Dufweholms Herrgård i Sörmland, där allt var perfekt förutom maten. Tänk er ett heeelt buffébord fullt av mat, men där ena rätten efter den andra, efter nogsam provsmakning, får ligga kvar på tallriken. Ostpajer utan smak, aladåb med rått hjortkött som bara växer i munnen, sillatårta som får dig att gråta och ja, det tog liksom aldrig slut på besvikelserna.  Aladåb kommer från franskan och är kallt kött i gelé, ja, ungefär så. Kan vara på fisk och grönsaker också. Fast värst var nog en grönsakspaté som smakade oblater.

 Men fint var det och barnen lärde sig säga "Får det lov att vara", medan de sörplade i sig litervis av CocaCola i brist på annat.
Bäst av allt är ändå den otaliga mängd rökt chili/lime lax och röding från Martins rökeri i Nyehusen som vi tryckt i oss denna sommar. En basic latmanslunch, men något jag skulle kunna äta resten av livet.

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej